MOJ KOTIČEK NAŠ KOTIČEK

Projekt: Kako opremiti otroško sobo

V prvih mesecih po rojstvu otroka (ali že pred njim) imajo največ veselja z urejanjem otroške sobice prav starši, ki izberejo barve, pohištvo in ostalo opremo, ki jih njihov dojenček potrebuje (ali tudi ne).

Potrebe in aktivnosti otrok se z leti menjajo, zato je priporočljivo izbrati pohištvo, ki je sestavljivo, hitro sprejemljivo in fleksibilno, da ne bo že prihodnje leto neuporabno in da bo prostor zadovoljil različne otrokove potrebe, ki so v prvih letih predvsem spanje, igra in ustvarjanje.

Predšolski otrok ne potrebuje veliko. Lepa barva na stenah, morda še kakšna nalepka, police, postelja, otroška mizica in stolček ter zaboji za shranjevanje. Ostalega pohištva še ne potrebuje, zato preostalega prostora ne natrpamo z omarami in regali, ampak mu pustimo prostor za igro ali ga uredimo v razne kotičke.

Barva

Pri izbiri barve, lahko upoštevamo otrokove želje, a ne za vsako ceno, saj malčke zaradi močnega čustvovanja in intenzitete privlačijo močne, kričeče barve, ki pa lahko v malčkih vzbudijo nemir. Če že, kričeče barve uporabljamo le za kakšne detajle in popestritev prostora, stene pa naj bodo pastelnih barv ali bele.

Stenske nalepke

S stenskimi nalepkami popestrimo stene ali pohištvo. Motiv nalepke lahko izbere otrok sam, če je dovolj velik, lahko nalepko tudi sam nalepi, mi mu le svetujemo na katero steno, saj se na stenah izpostavljenih vlagi, nalepka ne bo dobro prijela. Izbira nalepk je danes velika, malčkom so najbolj privlačne tiste, ki imajo zraven meter, na katerem označimo višino otroka ali kakšne z njim ljubimi risanimi in pravljičnimi junaki. Nalepko lahko popestrimo tudi s kakšnimi dodatki in tako dobi še dodatno vrednost. V stensko nalepko drevesa, lahko recimo vključimo police in tako »podaljšamo« veje drevesa ali nanj obesimo slike in dobimo družinsko drevo.

2016-01-13 19.17.36

Postelja

Na tržišču je ogromno ponudnikov otroških postelj. Če smo omejeni s prostorom, je priporočljivo, da naročimo posteljo po meri, takšno s predalniki ali prostorom za shranjevanje in tako kar najbolje izkoristimo prostor, ki ga imamo na razpolago.

2015-12-26 10.27.10

Prostor za shranjevanje

Predšolski otrok, katerega glavna aktivnost je igra, ima temu primerno igrač, zato je priporočljivo, da ima na voljo dovolj predalov, omar in škatel, kamor bo le-te pospravljal in lahko bolj ali manj samostojno vzdrževal red. Najpomembnejše in uporabne stvari naj bodo shranjene na policah otrokove višine, tiste, ki jih uporablja redkeje, pa naj romajo na višje police.

2016-01-11 12.36.17 2016-01-13 19.37.53

Priporočljivo je tudi nekaj živega. Kakšna rastlina, ki jo izbere (ali celo posadi, poseje) otrok sam. Lahko pa tudi kakšne ribice, čeprav sem slišala, da znajo biti ponoči precej glasne.

Pri nas smo prostor uredili na tri kotičke:

  • ustvarjalni kotiček

2016-01-18 11.10.58

  • spalno – zasebni kotiček

2016-01-18 11.10.43

  • igralni kotiček (ki ni v otroški sobi)

2016-01-18 11.09.17

Pomembno je, da v opremljanje vključimo tudi otroka, nenazadnje bo otroška soba njegov planet, kjer bo gradil gradove v oblakih, se spreminjal v svoje najljubše junake, kjer se bo razvijala domišljija in on sam, zato moramo upoštevati njegove potrebe in želje, da se bo v sobi počutil udobno, prijetno in varno. In kako vse te želje, ki jih ima predšolski otrok, uresničiti in prenesti na nekaj kvadratnih metrov? Z nekaj domišljije. :-)

In še nekaj spletnih ponudnikov otroškega pohištva:

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja