OTROŠKE DEJAVNOSTI

Čustva

Kaj sploh so čustva?

Čustvo je proces, ki se sproži znotraj nas in z njim izražamo lastni odnos do zunanjega sveta ali samega sebe. Na določeno situacijo se odzovemo čustveno različno in vsak drugače-individualno. Sami se odločimo ali bomo čustvo pokazali ali ne. Da pa to lahko naredimo se moramo naučiti čustva prepoznavati.


Kako prepoznamo osnovna čustva kot so veselje, žalost, strah in jeza?

Osnovna čustva lahko prepoznamo že po mimiki obraza, čeprav presojanje po izrazu obraza ni dovolj zanesljivo, saj lahko le-tega, oseba, ki želi svoja čustva prikriti, najlaže kontrolira. Zraven mimike obraza moramo biti pozorni še na:

  • hitrost gibov
  • barvo glasu
  • način govora

Osnovna čustva pa lahko izražamo tudi z barvami.


S kakšno mimiko obraza in barvo izražamo osnovna čustva?

VESELJE

Rodimo se brez čustev. Čustev se naučimo predvsem od staršev, ko reagirajo na razne življenjske spremembe. Že takoj po rojstvu se začne ta proces. Otrok se uči od staršev na kakšen čustven način se mora odzvati kadar je ogrožen in kadar se čuti varnega. Okrog 10 meseca življenja, se pojavi čustvo veselja, ko otrok pokaže močna doživljanja sreče ob osebah ali situacijah, ki mu nudijo varnost.

Veselje lahko razberemo s pomočjo obraznega izraza, ki vedno vključuje nasmeh. Barve s katerimi najpogosteje izražamo veselje so rdeča, rumena in oranžna.

ŽALOST

Čustva, ki jih doživljamo, so lahko prijetna ali neprijetna. Žalost je eno izmed neprijetnih, a vsakdanjih čustev. Žalost nam pomaga bolj ceniti veselje, lahko je pa tudi navdih za pozitivne spremembe.

Žalost lahko razberemo s pomočjo obraznega izraza, pri katerem sta kotička ustnic obrnjena navzdol. Žalost najpogosteje izražamo s črno barvo.

STRAH

Strah je čustvo, ki se pojavi, ko se počutimo ogroženi.

Strah lahko razberemo na podlagi odprtih ust. Na risbah, ki izraža strah, se najpogosteje pojavljata črna in vijolična barva, včasih tudi zelena.

JEZA

Jeza se pojavi, ko nam kakšna ovira prepreči dosego cilja. Je čustvo, ki ga najtežje nadzorujemo. Čeprav jo običajno pojmujemo kot negativno čustvo, temu ni nujno tako. Lahko nam tudi pomaga, da se postavimo zase, uveljavimo svoje mnenje…

Jezo lahko razberemo na podlagi stisnjenih zob in rahlo navzgor privzdignjenih obrveh. V risbah se jeza najpogosteje izraža s črno in rdečo barvo.


In še aktivnost za otroke: Prepoznavanje čustev preko mimike obraza (poveži pravilen obraz s čustvom, ki ga izraža).


 [spider_facebook id=”1″]

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja