Pustni krofi

Čas pusta, čas krofov. Jap tako je, če imaš korenine na Ptuju! Skratka… za fašenk (pust, kurentovanje…) pri nas ne sme manjkati krofov in ni boljših (niti lepših), kot jih naredi moja mami.

Potrebujemo:

  • 1 kg moke (pol ostre, pol gladke)
  • 2 dcl olja
  • 10 dag kvasa
  • 1 čajno žličko soli
  • pol litra mleka
  • 8 rumenjakov
  • 10 dag sladkorja (4 velike žlice)
  • 2 vanili sladkorja
  • nastrgana limonina lupina
  • rum
  • muškatni orešček

Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo.

Postopek:

Krofi:

  • kvas damo v toplo mleko in pustimo, da vzhaja
  • vzhajanega dodamo k ostalim sestavinam in 20 minut stepamo v mešalniku
  • po stepanju naredimo kroglice (vsaka približno 8 dag), manj jih gnetete, bolj puhasti so krofi
  • kroglice položimo na pomokan prt in jih nato pokrijemo (lahko tudi z rjuho)
  • testo pustimo vzhajati (vsaj eno uro)

2012-02-04 10_43_48

Cvrtje:

  • pripravimo olje za cvrtje (segrevamo ga počasi)
  • temperatura je primerna za cvrtje, ko vanj potopimo leseno žlico in se ob njej počasi in enakomerno delajo mehurčki
  • ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto olje (zgornja vzhajana stran se potopi v olje) in posodo pokrijemo s pokrovko

2012-02-04 13_08_20

  • po štirih minutah krofe obrnemo in pečemo še štiri minute na drugi strani brez pokrovke

2012-02-04 13_16_50

  • pečene krofe položimo na papirnate serviete, da se olje odcedi
  • ko se krofi ohladijo, jih po želji napolnimo z marmelado in potresemo s sladkorjem v prahu

2012-02-04 13_16_04 2012-02-04 13_20_48 2012-02-04 13_34_19