Flancati ali pustni ocvrtki

Flancati ali krofi? Za tiste malo manj vešče v peki ali začetnike, definitivno flancati, saj je priprava le teh bistveno lažja. No, moja teta peče oboje in Andrej  pravi, da so to eni najboljših flancatov.

Potrebujemo: 2014-02-08 15_29_58-1

  • 500 g moke
  • 5 dag kvasa
  • 2 žlički sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 vanili sladkor
  • 1 kisla smetana
  • rum
  • olje za cvrtje
  • ščepec soli
  • limonina lupina

Postopek:

  • v malo mlečne vode raztopimo sladkor in kvas, primešamo žličko moke ter pustimo vzhajati
  • moko presejemo v skledo, ob steno sklede damo sol
  • v moko naredimo jamico in vanjo  vanili sladkor, stepena jajca, rum ter limonino lupino
  • na koncu dodamo vzhajani kvas in vse dobro zmešamo oz. zgnetemo toliko, da odstopa od sklede
  • test pokrijemo in pustimo vzhajati dobro uro
  •  nato ga razvaljamo na debelino pol centimetra in razrežemo na pravokotnike, ki jim po sredini naredimo še eno ali dve zarezi
  • flancate ponovno pokrijemo in jih pustimo na toplem vzhajati še 15-20 minut

Cvrtje:

  • segrejemo olje (ne prevroče) in vanj polagamo flancate
  • za minuto jih pokrijemo (isto kot pri cvrtju krofov)
  • ko jih obrnemo, jih ne pokrivamo več.
  • cvremo do zlato rumene barve
  •  ocvrte flancate odcedimo na papirnati brisači in jih po želji posujemo s sladkorjem